Jouw gevel schilderen, hoe begin je eraan?

Een gevel is als het ware het visitekaartje van jouw pand. Een mooie gevel kan heel uitnodigend zijn, maar een slecht onderhouden gevel kan bijvoorbeeld bij winkels een afknapper zijn voor potentiële klanten. Is jouw gevel aan een opfrisbeurt toe, dan kan je er voor kiezen deze te schilderen of te laten schilderen.

Welke verf is geschikt om jouw gevel te schilderen?

Wanneer je jouw gevel schildert, is het kiezen van de juiste verf essentieel. Er zijn in principe twee mogelijkheden om uw gevel te schilderen:

  • Dampopen verf is dampdoorlatend en biedt het grote voordeel dat vocht niet naar binnen kan dringen en dat eventueel aanwezig vocht kan ontsnappen. Zo voorkom je vochtproblemen. In veel gevallen is een kwaliteitsverf op silicaat- of siloxaanbasis geschikt.
  • Kalkpleister (ook wel kalei) beschermt ook tegen vocht en andere invloeden, terwijl de muren blijven ademen. Kalei heeft dus eigenlijk hetzelfde effect als dampopen verf en is ideaal om oneffenheden of kleine beschadigingen in de muur te verbergen. Bovendien gaat deze oplossing vijf tot tien jaar mee!

Stap 1: gevel reinigen

De eerste stap is een grondige voorbereiding. Reinig de gevel met water en een neutraal schoonmaakmiddel als deze nog behoorlijk proper is. Een hogedrukreiniger kan eventueel ook, maar let er dan op dat je de voegen niet beschadigt.

Zoutaanslag of witte aanslag kan je het best verwijderen met een harde kunststofborstel. Groene aanslag kan je dan weer verwijderen met verdund bleekwater of een antimos product. Die oplossing laat je enkele uren intrekken en vervolgens borstel je de muur af met een harde borstel en schoon water.

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor een professionele partij die uw gevel komt stoomreinigen of nevelstralen. Vergeet ook niet om loszittende verflagen te verwijderen met een harde borstel of steekmes. Hetzelfde geldt voor loskomende voegen.

Stap 2: ondergrond behandelen

Onbeschilderde bakstenen hebben een primer nodig voor een goede aanhechting van de verf en om mogelijke spanning in de verflagen te voorkomen. Reeds geschilderde gevels hebben daarentegen niet per se een primer nodig als die eerdere verflaag nog in goede staat is.

Heb je te maken met een verpoederde verflaag? Dat kan je controleren door plakband op de muur te kleven en weer te verwijderen. Als de verf loskomt, dan is er sprake van verpoedering. Dergelijke muren kan je behandelen met een fixeermiddel. Een primer is dan ook niet nodig.

Stap 3: verf kiezen

Om jouw gevel te schilderen moet je uiteraard eerst een geschikte verf kiezen en dat is erg afhankelijk van het soort ondergrond.

Crepi kan je gewoon overschilderen als die nog in goede staat is. Is de crepilaag poederig, dan breng je eerst een fixeerlaag aan. De verf voor de eindlaag hangt op zijn beurt af van het soort crepi, want minerale crepi is ruwer dan crepi op kunsthars. In ieder geval is een goede muurverf op basis van silicaat of siliconen een geschikte oplossing.

Bij gemetselde muren is het noodzakelijk om eerst alle naden en kieren tussen ramen en muren goed af te kitten met overschilderbare en vochtbestendige acrylaatkit. Barsten kan je herstellen met polymeerkit. Let er wel op dat een nieuw gemetselde muur veel vocht bevat en een jaar moet drogen voordat je deze schildert. Voor gemetste muren is een watergedragen gevelverf op basis van acrylaat of silicaat een goede keuze.

En tot slot is het ook mogelijk om houten gevelbekleding te overschilderen. Kies hiervoor een solventgedragen verf op basis van alkydhars.

Stap 4: gevel schilderen

  • Schilder eerst alle hoeken, randen en moeilijk bereikbare plaatsen met een borstel.
  • Plaats de verfrol in de verf en rol over het rooster om de verf gelijkmatig te verdelen.
  • Werk in vlakken van 1 m² en schilder eerst verticaal, dan horizontaal en dan weer verticaal.
  • Vergeet de voegen niet!
  • Zorg dat er steeds een beetje overlap is met het vorige vlak dat je hebt geschilderd.
  • Probeer de hele gevel in één keer af te werken en niet te pauzeren om strepen te vermijden.
  • De gevel schilderen in de juiste omstandigheden is ook heel belangrijk. Denk eraan dat de verf niet meer zal drogen bij buitentemperaturen lager dan 5°C. Ga ervan uit dat het minstens 10°C moet zijn om jouw gevel te kunnen schilderen. Te veel zon of te veel wind is ook niet ideaal, dan lukt de hechting minder goed en droogt de verf te snel.

Laat jouw gevel schilderen

Je kunt jouw gevel uiteraard zelf schilderen of deze karwei overlaten aan een professionele schilder. SDAD Schilderwerken uit Izegem heeft alle materiaal en de nodige ervaring en expertise in huis om jouw pand een uitnodigende uitstraling te geven. Wij werken steeds op basis van een technisch verslag voor de uitvoering, zodat we altijd kunnen opleveren met tien jaar garantie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×